Lakberendezési stílus: Urban style - otthon a nagyvárosban

A modern lakberendezési stílusok

A lakberendezés egy kicsit olyan, mint a foci, úgy tűnik, hogy mindenki ért hozzá. Aztán amikor az ember jobban beleássa magát, egy óriási labirintusba csöppen drapériák, szegőlécek, karnisok és díszpárnák közé és azt sem tudja hova kapja a fejét. Mindenekelőtt felmerül a kérdés, hogy egyáltalán milyen lakberendezési stílusok vannak? Azt pedig még nehezebb eldönteni, hogy vajon melyik stílus illik hozzám? Hiszen ami tetszik, az nem biztos, hogy praktikusan megfelel az adott életformámnak. Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat a stílusokat, amelyeket mi a legjelentősebbnek gondolunk, ezzel segítve az eligazodást az óriási választékban.

Indusztriális lakberendezési stílus

Aki nem hallott még az urbán stílusról, az is biztosan találkozott már vele, csak nem tudott róla. Előfordul, hogy ezt a stílust előítéletekkel kezelik. Ahogy valaki meghallja, hogy ez a stílus magába foglalja a városi modern design elemeket, ergonomikusság és a szürke különböző tónusai bukkannak fel benne, előfordulhat, hogy attól tart, ez egy rideg, unalmas, kényelmetlen stílus, ami nélkülözi a kreativitást.

Cikkünkkel arra szeretnénk rávilágítani, hogy ez az előfeltevés több ponton téves, sokan félreismerik ezt a stílusirányzatot. Websorozatunk első epizódjában is bemutattuk ezt a stílust.

Modern, nagyvárosi lakás stílus fajtái

Az urban style-nak alapvetően sokféle formája létezik, de mi most csak a két legjellemzőbbről teszünk említést az egyszerűség kedvéért. Megjelenhet a nagyvárosok luxuslakásaiban, ugyanakkor a külvárosi, avagy ipari körzetekben, tetőterekben fellelhető loft lakásokban és a családi házakban is. Magyarországi viszonylatban azonban nemcsak az előkelő negyedekben és a loft lakásokban terjed ütemesen ez a stílus. Sok fiatal, amikor a modern lakberendezési stílus jellemzőiről olvas, hogy berendezze albérletét, lakását, akkor emellett teszi le a voksát. Egy kis lakás „csináld magad” típusú berendezéssel is alakítható úgy, hogy megjelenjen a loft stílus, egy garzon is sugallhat letisztultságot, csak ügyesen kell kivitelezni.

A minimalista stílusban berendezett lakás azt sugallja, hogy az itt lakó már nem keresi magát, tudja mit szeretne. Egy határozott, lényegre törő, kiegyensúlyozott ember otthona.


Berendezési ötletek

Az átalakított raktárépületek, a beépített tetőterek miatt az ilyen lakások a jól meghozott kompromisszumokról is szólhatnak. Például gyakoriak az egybenyitott terek, amelyekben néha nem könnyű megtalálni a tér megfelelő ritmusát, hangulatát. A helyiségeknek egyszerre több funkciója is lehet, viszont ennek a stílusnak kulcseleme, hogy csak és kizárólag a legszükségesebb tárgyak, bútorok, berendezések vannak jelen az antik stílussal ellentétben. Az emlékek felhalmozása, a díszek, apróságok, zsúfoltság helyett a szellős elrendezésű, funkciót szem előtt tartó hozzáállás jellemző. A letisztult stílus, a minimalizmus, a kifinomultság jelenik meg. Ezt az irányzatot képviselő termékeink itt tekinthetőek meg.

Színek és anyagok tekintetében a nagyváros forgataga, impulzusa köszön vissza, sok szürkével, feketével, pasztellel, bézzsel, betonnal, fémmel, műanyaggal, téglával, amit olykor-olykor megtörnek az élénk színek a dekorációban, mint például a sárga.

Kényelem és ragyogó design

A modern lakberendezési stílusokról sokunknak valamiért a szögletesség, egyhangúság és a kényelmetlenség ugrik be. Ez egy óriási tévhit, mert a nagyvárosi hangulatnál is kiemelten fontos a kényelem. A modern lakberendezési stílusoknak, az urbán stílusnak pedig kifejezetten gyakran van lágyabb oldala, nyugalmat árasztó meleg tónusokkal, puha anyaghasználattal. Egyetlen hálószoba, vagy nappali sem lenne teljes a kényelmes berendezés nélkül.

Az urban style tehát tökéletes a kifinomult városlakók számára, lakjanak épp budapesti luxusvillában, egy átalakított loft lakásban, vagy akár egy apró kis panel lakásban, albérletben. Ezt a stílust az teszi egyedivé, hogy igazán otthon lehetünk általa a nagyvárosban.

További cikkek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.