Az év színe 2022-ben: Very Peri

Az elmúlt év színei

Aki egy kicsit is jártas a színek világában biztosan hallott már a Pantone vállalatról. Ez az a cég, ami létrehozott egy úgynevezett sztenderdizált színskálát, ami óriási könnyebbséget okozott pl. a nyomdáknak, textilgyáraknak, festékgyártóknak a színek keverése során.

A színkódok segítségével a színek tűpontosan beazonosíthatók és a világ bármely pontján lehet hozzájuk igazodni legyen szó grafikai tervezésről, nyomdai kivitelezésről, festékkeverésről, építészetről.

A 2000-es évtől kezdődően a Pantone minden évben kiválasztja az „Év színét”, amiből aztán a divatipar, a lakberendezők, művészek inspirálódhatnak. A szín kiválasztásának folyamata sokkal összetettebb, mint gondolnánk. A cég titkos találkozókat szervez, amelyen különböző országok képviselői vehetnek részt. A kiválasztottak prezentációkat hallgatnak, különböző szempontok alapján vitatkoznak globálisan megfigyelhető tendenciákról, a világ eseményeiről, a művészeti világ innovációiról, stb. és csak ezután születik meg a végső döntés.


Az elmúlt 5 év színei

2018-ban az Ultra Violet lett az év színe, ami egy hideg tónusú lila árnyalat. A szín hívószavai az ezotéria, a misztikusság, a titok, az elérhetetlenség, a jövő. Ez a szín ha akár egy bútordarabon is megjelenik, rögtön elérhető a drámai hatás, hisz rögtön magára vonja a figyelmet, ha valaki belép a térbe.

2019-ben a Living Coral fantázia nevű szín lett a befutó, ami egy rendkívül élénk korall szín. Energikus, fiatalos, derűt és játékot sugároz.

2020-ban a Classic Blue lett a választott szín, ami egy kifejezetten nyugalmat árasztó mélyebb tónusú kék szín. Megalkotói az éjszakai égbolttal, a hittel, a biztonsággal és a végtelenséggel hozták összefüggésbe. A harmóniát árasztó szín közvetetten kicsit terápiás célt is szolgált, hisz a koronavírus súlytotta években az embereknek nagy szüksége volt/van arra, hogy az őt körülvevő tárgyak akár csak esztétikai minőségben is, de nyugalmat árasszanak.

A 2021-es évben két színt is kiválasztott a Pantone, az egyik az Ultimate Grey nevű szürke, a másik pedig az Illuminating névre keresztelt sárga szín. Ez a színválasztás az előző évhez hasonlóan a pandémia által okozott nehézségekre reagált. Ennek a két színnek az összefonódása, egymás mellett állása az összefogást hivatott jelképezni, amire kiemelten nagy szükség volt. Természetesen korábban is rendszeresen felbukkantak a divatiparban, lakberendezésben, ugyanakkor egymás mellett ritkábban jelentek meg. A karantén és a bizonytalanságokból fakadó szürke hangulatot tökéletesen kiegészítette a napfényt idéző életvidám sárga szín.


Az év színe 2022-ben, a Very Peri

Végül elérkeztünk az idei év választott színéhez, azaz a Very Peri névre hallgató kékes-lila árnyalathoz. Ez az év azért is különleges, mert első alkalom, hogy egy generált árnyalat lett az év színe. A hex színkódja: #6667AB. A koronavírus természetesen még továbbra is az életünk része szerte a világon, de ez a kékes-lilás szín már előre vetíti a reményt, hogy nemsokára magunk mögött hagyhatjuk a megpróbáltatásokat. A Pantone szakemberei úgy vélik, hogy a kíváncsiság lehet az, ami átsegítheti az emberiséget ezen a nehéz időszakon. A Very Peri tehát valahol egy szebb jövőt feltételez. Ettől az új jövőtől viszont ha tetszik ha nem elidegeníthetetlen a digitális világ növekvő hatása, és a Very Peri erre a jelenségre is reagál.

A természet színeitől elrugaszkodott digitális világot idéző színről van szó. A kéknek és a pirosnak olyan összeolvadása, ami reagál a dinamikus globális átalakulásokra. Megalkotói szerint megjelenik benne a kreativitás, a bátorság, a találékonyság, talpraesettség, ugyanakkor nem nélkülözi a magabiztosságot és a kíváncsiságot sem. Aki ezt a színt választja az otthonában az bátor vállalást tesz, ugyanakkor bizonyosan nem mondható majd unalmasnak, vagy átlagosnak az otthona.


Very Peri lakberendezési ötletek

Sokan félnek élénkebb színeket választani a lakáson belül, mondván, hogy nehéz hozzá színben megfelelő bútort, textilt választani. Cikkünkkel remélhetőleg rávilágítottunk arra, hogy egy szín sokkal több szempontból lehet hatással a mindennapjainkra, mint gondolnánk. Az, hogy megpihen a szemünk pl. egy élénkebb kékes-lila dekoráción, szőnyegen, vagy lakástextilen igenis befolyásolni tudja valamilyen szinten a hangulatunkat. Az ilyen meghatározó színekből természetesen nem kell túl sok ahhoz, hogy dinamikát adjanak egy térnek, de a kevesebb néha több elvét követve kifejezetten izgalmas berendezési ötletek születhetnek.

További cikkek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.