A padlószőnyeg elhelyezése és szerepe

Egyre kevesebbszer találkozunk padlószőnyeggel magánlakásokban, házakban. Elgondolkodtató, hogy vajon miért választják kevesebben ezt a praktikus és igényes módját a lakás otthonossá tételének, miközben a nagyobb igénybevételű helyek (szállodák, irodák, edzőtermek, kaszinók) elengedhetetlen kiegészítője. Nem kell olyan sokat visszautaznunk az időben, hogy azt mondhassuk, anno szinte minden második otthonban „belebotlottunk” egy padlószőnyegbe.

A megfelelő padlószőnyeg kiválasztása

Amennyiben padlószőnyeg vásárlásra adnánk a fejünket jól meg kell fontolnunk milyen célra is szeretnénk vásárolni. A tekercses futószőnyeg rendkívül alkalmas például szállodai folyosókra, hotelszobákba, nagy igénybevételű edzőtermekbe, irodákba, ahol sokan megfordulnak. Vannak, akik padlófűtéshez választják, hogy még inkább megteremtsék az otthonos melegség érzését a lakásban.

Gyerekszoba tervezése esetén is hasznos lehet, hisz nemcsak egyszínű szövetek vannak, egészen különleges mintás szőnyegek közül válogathatunk.

A mintás padlószőnyeg nemcsak a gyerekek körében örvend nagy népszerűségnek, hisz egy modern nonfiguratív alakzat, vagy egy klasszikus motívum meg tudja határozni az egész szoba karakterét.

Érdemes figyelembe venni a tér adottságait, mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket. Például egy igényesen szegett szőnyeghez nem feltétlenül szükséges szegélyléc, de az is előfordulhat, hogy esztétikai megfontolásból mégis választanánk hozzá.

Kínálatunkban kapható padlószőnyegek lerakása egyaránt megoldható parkettára, betonra, csempére, lépcsőre, járólapra és laminált padlóra. Az árakról webshopunkban nyújtunk bővebb tájékoztatást.

Előnyei és hátrányai

Óriási tévhitek keringenek a padlószőnyegekkel kapcsolatban, amelyeket cikkünkkel szeretnénk eloszlatni. Sokan azt róják fel a padlószőnyeg egyik nagy hátrányának, hogy nehéz tisztán tartani, mert rendszeres felszedése nem megoldható. Az természetesen igaz, hogy nem lehet egyszerűen felkapni és kirázni az erkélyen, a padlószőnyeget nem tudjuk kiteríteni a porolóvasra és jól átütögetni és nem árulunk zsákbamacskát: a mosógépbe se fog beleférni. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne tisztán tartani, erről a későbbiekben bővebben is lesz szó.

Hátránynak róják még fel azt, hogy allergizáló hatása lehet, sokan emiatt idegenkednek tőle. Keveseb tudják viszont, hogy nem a padlószőnyeg váltja ki önmagában az allergiát, hanem a poratka és az adott térben lévő por. 30 évvel ezelőtt még mi sem ajánlottuk volna egy allergiára hajlamos családnak a padlószőnyeget, mert akkor még nem álltak rendelkezésre azok a modern technológiák, amelyekkel a mai szőnyegeket készítik. Napjainkban egy padlószőnyeg alapanyaga készülhet például eleve portaszító anyagból, vagy rendelkezhet portaszító anyaggal bevont szálakkal, amelyek esetében a tisztítás gyerekjáték.

A padlószőnyeg egyik nagy előnye, hogy bizonyos típusokhoz olcsón, vagy nagyon kedvező négyzetméter áron hozzá lehet jutni, főleg ha nagyobb tételben vásárolunk. Az online rendelés a pandémia alatt még inkább aranykorát éli, így ha például berendelünk egy jó nagy adag tekercses padlószőnyeg szállítmányt (akár ipari célra, akár irodába, szállodába), nem kell bajlódnunk a szállítással, cipekedéssel, pár napon belül már a küszöbünkön landolhat a termék.

Nagyszüleink házában bevett szokás volt, hogy több apró kis szőnyeg fedte a burkolatot az, ami főleg az idősebb korosztály számára balesetveszélyes lehet, hiszen csúszhatnak és meg is lehet bennük botlani. A padlószőnyeg kényelmes választás ilyen szempontból, hisz az egész lakásban kellemes meleg érzetet biztosít és garantáltan nem repül ki a szőnyeg a lábunk alól.

Egy puha szőnyegpadló nemcsak komfortos és esztétikus, de egy bizonyos szintig hangszigetelőként és hőszigetelőként is funkcionál. Egy barátságtalanul hideg lépcsőt pillanatok alatt kellemessé tud varázsolni. A méretre vágás nem akadály, a szélességet, hússzúsásgot, teljes vastagságot saját igényeinkhez igazíthatjuk, így az előre szabott méretekkel rendelkező szőnyegekkel szemben pont akkora szőnyeget kapunk, amekkorára szükségünk van az adott területen.

Élettartam szempontjából a padlószőnyegek többsége igencsak ellenálló anyagból készül, amellyel elkerülhető az, hogy 1-2 éven belül kopni kezdjen az anyag azokon a helyeken, ahol nagyobb igénybevétel történik.

Padlószőnyeg tisztítása

Természetesen a padlószőnyeg használójának feladata a rendszeres karbantartás, ami garantálni tudja, hogy minél tovább lehessen élvezni a terméket teljes pompájában. A tisztítás nem sokban tér el a hagyományos szőnyeg tisztításától. Ugyanúgy érdemes hetente legalább egyszer felporszívózni. Könnyen porszívózható, hisz nem kell bajlódnunk azzal, hogy takarítás közben elcsúszkál, nem szippantja fel a porszívócső.

A makacsabb szennyeződések eltávolítása történhet házi praktikák segítségével, avagy kifejezetten erre a célra fejlesztett folttisztító vegyszerrel. Amennyiben igényeljük, évente egy alkalommal átmehetünk a felületen egy nedves takarítógéppel.

Szó mi szó, jó szívvel ajánljuk a szőnyegeknek ezt a „földhöz ragadt” formáját.

További cikkek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.