Teljes szőnyegtisztítás házilag

Szőnyegtisztítási tippek otthonra, gép nélkül


Bizonyára sokunk számára ismerősen cseng a rémült felszisszenés hangja, amikor egy jó pohár vörösbor, vagy fekete kávé kiborul a szőnyegre. Emellett kiemelhetnénk még a kisgyermekek által szőnyegbe maszatolt festéket, a beletaposott törmelékes ételeket, a halált megvető bátorsággal a mélybe ugró gombóc csokifagylaltot, vagy a mindig a megkent felével leeső szendvicseket, a felsorolás végtelen. A szőnyeg használati tárgy, éppen emiatt természetes, hogy koszolódik. A szőnyegtisztítás otthon géppel, gőzzel és a professzionális kárpittisztítás nem kevés pénzbe kerül. Az erős szőnyegtisztító szerek házilag csak körülményesen, vagy nagyon nagy elővigyázatossággal alkalmazhatók. Kevesen tudják, viszont a szőnyeg tisztítás házi praktikával is megoldható, ezért cikkünkben sorra vesszük a lehetőségeket.


A szőnyeg típusa szerinti tisztítás


Mielőtt még bármilyen tisztítási folyamatba vágnánk bele, az első és a legfontosabb, hogy megnézzük az adott szőnyeg címkéjén lévő utasításokat. Ebből tájékozódhatunk a szőnyeg pontos anyagösszetételéről, anyagsűrűségéről. A legegyszerűbb dolgunk azokkal a rongyszőnyegekkel van, amelyeket csak be tudunk dobni a mosógépbe. A nagyobb szőnyegek esetében a porolás és a porszívózás a legkézenfekvőbb. Sokan csodálkoznak azonban, hogy milyen hamar tönkremegy a szőnyegük, de nem gondolnak arra, hogy ez a helytelen porszívózásnak is lehet a következménye. Egyes szőnyegek esetében például a porszívó leggyengébb fokozatát érdemes használni, hogy ne tépje ki a szálakat.


Egy hosszú szálú, például shaggy szőnyeg tisztítása házilag kicsit több odafigyelést igényel. A hosszú szálakba könnyebben beül a por, ezért ha a porszívózás nem hozza meg a várt eredményt, akkor érdemes lehet kirázni.


A keleti szőnyegek is kicsi kényesebbek, de gondos odafigyeléssel sokáig megőrzik a színüket és a formájukat. Évente egyszer nyaranta érdemes megnapoztatni a szőnyeg mindkét oldalát, hogy a csomók kicsit összezsugorodjanak, ami elősegíti a por későbbi távozását. A portalanítás után egy ecetes vizes ronggyal kétszer át lehet törölgetni a szőnyeg legfelső részét, de vigyázzunk, hogy ne áztassuk el. Ezt követően ha egy irányba keféltük a szálakat, hagyhatjuk száradni.


A csomózott szőnyegeket is érdemes száliránnyal megegyező irányban porszívózni, viszont nem igényli a kefe használatát. Foltok esetében egy vizes, vagy mosószeres fehér rongy lehet a segítségünkre.


A természetes anyagból készült szőnyegeket sem szabad akármivel tisztítani. Nagyon alaposan olvassuk el az utasításokat. Amennyiben előfordul, hogy egy-két szál kihúzódik a többi közül, semmi esetre se kezdjük el tépkedni. Egy kisebb olló segítségével le tudjuk vágni a kiálló részt.


A szintetikus, vagy kültéri szőnyegek természetesen sokkal ellenállóbbak, mint a fent említett társaik. Vegyszeres szőnyegtisztító használata általában nem szokott kelleni, figyelembe véve persze a tisztítási utasításokat, egy kis szappanos, vagy tisztítószeres vízzel könnyedén tisztává varázsolhatjuk.


Szőnyegtisztítás házilag szódabikarbónával és sóval


Az úgynevezett száraz szőnyegtisztítás két nagyágúja a szódabikarbóna és a só. Valószínűleg azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a fent említett összetevők a háztartások sztárjai. A kárpittisztítás szódabikarbónával rendkívül egyszerű, tulajdonképpen szőnyegtisztító porként tudjuk alkalmazni ezt a szinte minden háztartásban fellelhető anyagot. A szódabikarbónás szőnyegtisztítás csupán annyiból áll, hogy rászórjuk a szennyezett területre a port, lehetőleg annyit, hogy a tetején már száraz legyen az anyag, és hagyjuk körülbelül egy órára. Ezt követően könnyedén össze tudjuk porszívózni és látni fogjuk, hogy a folt vagy nagy részben, vagy maradéktalanul eltűnt. Amennyiben zsíros szennyeződéssel állunk szemben, egyenlő arányban elkeverhetjük a szódabikarbónával a sót, így az egyik legjobb szőnyegtisztító szert készíthetjük el. A só egyébként a vörösbor egyik legjobb ellenfele, tehát nemcsak a zsíros szennyeződésekkel tudja felvenni a harcot.

Amennyiben szeretnénk összekötni a kellemeset a hasznossal, 1-2 esszenciaolajat is csepegtethetünk a szódabikarbónára.


Szőnyegtisztítás ecettel


Szőnyegtisztító folyadék házilag is pillanatok alatt készíthető. A szőnyegtisztítás ecettel a kézi szőnyegtisztítás folyékony aranya, sok egyéb jótékony hatása mellett. 2 rész víz, 1 rész ecet arányban elkeverve tökéletes házi szőnyegtisztítószer például kiömlött tea, vagy víz esetén. Akár szórófejes palackba is tölthetjük, hisz remek folttisztító hatása mellett tökéletes tisztítószer konyhába és fürdőszobába is. Nagyon makacs folt esetén ha egy evőkanál ecettel elkeverünk egy evőkanál kukoricakeményítőt, akkor sűrű masszát fogunk kapni, amelyet beledörzsölve a foltba úgy is hagyhatunk egy-két napig. Kiömlött festék, vagy gyümölcslé esetében az ecetet mosóporral is keverhetjük.

A házi praktikák azonban nem mindig elegendők a mélyreható szőnyegtisztításhoz, és néha szükség lehet speciális szőnyegtisztító szerekre és felszerelésekre. Ezek a termékek hatékonyabban tudják eltávolítani a makacs szennyeződéseket, foltokat, és mélyen megtisztítani a szőnyegeket.

Szőnyegtisztító szerek közé tartozhatnak habosítók, spray-k, porok vagy folyékony tisztítók, amelyek speciálisan a szőnyegek tisztítására lettek kifejlesztve. Fontos azonban, hogy az adott szőnyeg típusának és azon anyagának megfelelő szert válasszunk, és mindig kövessük az adott termék használati útmutatóját.

https://www.repuloszonyeg.hu/james-tisztitoszer-szett-szonyegrekarpitra-5426


Emlékezzünk arra, hogy a rendszeres tisztítás és gondoskodás hozzájárul a szőnyeg hosszú élettartamához és a friss külleméhez.

Összességében tehát a hatékony szőnyegtisztítás otthon is lehetséges, csak igényel egy kis odafigyelést. Tájékozódva a saját szőnyegünk tulajdonságairól nyugodtan belevághatunk, hogy aztán élvezhessük a tiszta és friss érzést minden lépésnél.


További cikkek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.