A műfű takarítása

A műgyep egyik legnagyobb előnye, hogy abszolút minimális energiabefektetést igényel a tisztán tartása. Gyomlálás, öntözés, fűnyírás helyett gondtalanul ejtőzhetünk a makulátlanul szép, zöld kertünkben, teraszunkon. A gyakori kérdések egyike szokott lenni, hogy a műfű hátrányai közé tartozik-e a gyakori tisztítás szükségessége. A jó hír, hogy a műfű karbantartása lényegében gyerekjáték és sokkal ritkábban kell sort kerítenünk rá, mint gondolnánk. Azonban annak érdekében, hogy hosszú ideig tudjuk élvezni a modern műfű természetességét és prémium minőségét, fontos, hogy megfelelő módon ápoljuk. Így elkerülhető a terület struktúrájának a változása, és éveken át gyönyörködhetünk az élethű műfű látványában.


A műfű tisztítása, karbantartása beltéren, vagy fedett teraszon


A teraszra elhelyezett műfüvet elég, ha alkalomadtán kiporszívózzuk. Amennyiben az erkélyre telepített, vagy beltéri műpázsit nincs leregasztva, bátran ki is rázhatjuk. Porszívózás, vagy kirázás után egy hagyományos felmosóval áttörölhetjük, ezáltal eltávolíthatóak a szennyeződések. Egy átlagos mennyiségű csapadék természetesen nem okoz gondot a fűszőnyegnek, amennyiben megfelelően ki van alakítva a víz elvezetése, de nagyobb esőzések esetén érdemes lehet leseperni róla a vizet.


Kültéri műfű rendben tartása


A kültéri műfű rendben tartását két kategóriára oszthatjuk. Amennyiben nagyobb (például egy focipálya nagyságú) területet szeretnénk rendben tartani, abban az esetben érdemes igénybe vennünk egy professzionális műfüves pályakarbantartó gépet. A sportolás céljára használt műfű sokkal jobban ki van téve a sérüléseknek, mint az otthoni használatra kialakított gyep. Egy profi gép képes a betömődött töltőanyagnak a fellazítására, pótolni tudja ha valahonnan hiányzik a homok, pillanatok alatt képes beseperni a területet, összegyűjti a szemetet, és még hosszan sorolhatnánk mennyi mindenben könnyítheti meg a dolgunkat. A rendszeres karbantartással elkerülhető, hogy a felszínen lévő egyenetlenségek és a megkeményedett talaj további sérüléseket okozzon.


Amennyiben a műfű az otthonunk kertjét díszíti, nem szükséges ipari gépeket bevetnünk a tisztításra. A lehulló faleveleket, szemmel látható szennyeződéseket, kisebb szemeteket érdemes egy egyszerű gereblyével, cirokseprűvel, vagy lombfújóval összeszedni. Amennyiben szükséges, slaggal át is locsolhatjuk a felületet, amelynek köszönhetően újra élénk színpompájában tündökölhet kerti fűszőnyegünk. Makacsabb szennyeződések esetén tisztítószereket is bevethetünk.


A manapság piacon kapható holland pázsitok és házi felhasználásra telepített műfüvek rendelkeznek egy úgynevezett száliránnyal. A műfű telepítésekor azt ajánlják, hogy a száliránnyal ellentétesen seperjük át a pázsitot, mert ez az eljárás megakadályozza, hogy túlságosan csillogó és mű hatást keltsen a gyep. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a műfű felborzolását érdemes rendszeresen elvégezni, mert csak pár percet vesz igénybe, mégis sokkal élethűbb hatást tudunk varázsolni vele.


Háziállat tartása esetében egy fokkal időigényesebb a gyep tisztítása. A jó hír viszont az, hogy a modern műgyepek már annyira strapabírók, hogy kedvenceink nem igazán tudják kikaparni a felületét. A háziállatok vizeletétől a műfű nem színeződik el, de ez esetben természetesen gyakrabban érdemes sort keríteni egy vízzel történő öblítésre.


Amennyiben a telepített gyepünknek jó a vízelvezető képessége, nem kell aggódnunk amiatt, hogy tócsák keletkeznek rajta esőzések alkalmával. Mivel a műfű fagyálló, ezért a havat sem kell feltétlenül eltakarítani róla. A tűző nap pedig nem tud kárt tenni benne, enyhe elszíneződés is csak hosszú évek után fordulhat elő.

Szó mi szó, ha mérlegre tennénk, hogy a műfűvel fedett, vagy a természetesen füvesített terület karbantartása igényel-e több időt, határozottan az utóbbi felé billenne a mérleg. A műfű tisztán tartása könnyű, gyors és végtelenül egyszerű.

További cikkek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.