Műfű lerakása lépésről lépésre

Aki járt már valaha Angliában, vagy akár csak látott egy képet az angol pázsitok prémium minőségéről, onnantól kezdve minden kertet ahhoz a látványhoz fog hasonlítani. Sajnos Magyarországon semmi garancia nincs arra, hogy természetes módszerekkel el tudjuk érni kertjeinkben azt a fajta zöld színt, amit az angolok a nedves óceáni éghajlatnak köszönhetnek. Az időjárást ugyan nem tudjuk befolyásolni, de szeretnénk ajánlani egy gyors, költséghatékony és esztétikus megoldást, ez pedig a műfű lerakása.


Kültéri műfű: vélemények, tévhitek


A kültéri műfűvel kapcsolatban még mindig nagyon megoszlanak a vélemények, sok tévhit terjeng, ezeket szeretnénk eloszlatni. Vannak, akik azt vallják, hogy a műfű kertbe nem való, mert a műpázsit nem esztétikus, kifakul, gyűrődik, stb. A műfű hátrányai közé sorolják, hogy műanyagból készül, ezért nem túl környezetbarát. Érdekes, hogy pont ezt hozzák fel a leggyakrabban ellenérvként, miközben a az egyik legkörnyezetbarátabb megoldás. Nem kell öntöznünk, nem használjuk az áramot fűnyíráskor, nem kell műtrágyát, vagy gyomirtót vásárolnunk, az emberi erőforrások kíméléséről pedig ne is beszéljünk. Bátran telepíthetjük akkor is, ha háziállatunk van, hisz egy jó minőségű műfűben nagyon nehéz kárt tenni. Amennyiben mégis megsérülne, a kár könnyedén helyrehozható és rendkívül egyszerű takarítani.


A műfű kiválasztása


A megfelelő műfű kiválasztása több lépésből áll. Először is el kell döntenünk, hogy szabad térre, vagy zárt helyre szeretnénk telepíteni a gyepszőnyeget. Tehetjük például erkélyre, térkőre, betonra, földre, járólapra, murvára, vagy kavicsra. Érdemes átgondolnunk, hogy milyen vastagságú és milyen szálhosszúságú gyep számunkra a legszimpatikusabb, hiszen ez nagy mértékben befolyásolhatja a műfű árakat. Természetesen az sem utolsó szempont, hogy milyen célra szeretnénk használni. A futball-, gyakorló-, sport-, teniszpályákon lévő kültéri műfű szőnyeg gyártása más technológiával készül, mint például egy medence alá, vagy dekoráció és rekreáció céljából telepített műfű. 


Műfű lerakása teraszra


Egy kiváló textúrájú műfű lerakása teraszra egyre több mindenki számára tűnik kedvező megoldásnak. Sokan vannak, akik nem szeretnének lemondani a szép zöld fű esztétikai élményéről akkor sem, ha nem rendelkeznek kerttel. A tévhitekkel ellentétben egy jó minőségű kültéri műfű UV álló, amennyiben meg van oldva a víz elfolyása nem poshad bele a víz, és az időjárási viszontagságok sem viselik meg. Egy természetes hatású műfű erkélyre való lerakása házilag egészen egyszerű. Egy műfű szőnyeg a teraszra azért különösen praktikus, mert akár vödrös, akár kétoldali ragasztóval is rögzíthetjük a burkolt felületre. Gondoljunk csak bele mennyivel kellemesebb egy puha zöld fűszőnyeggel bevont teraszon meginni a kávénkat, teánkat, borunkat, mint például egy hideg csempén.


Műfű lerakása a kertben


A műfű lerakása kertbe több lépcsős folyamat. Laikusként is felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi kell a műfű alá? A kültéri műfű lerakása házilag teljes mértékben kivitelezhető, csak igényel egy kis utánajárást.

A megfelelő műfű rétegrend kialakítása elengedhetetlen ahhoz, hogy műgyepünk hosszú távon is szép esztétikai élményt nyújtson. Vannak, akik úgy döntenek, hogy a fű alatti rétegrend egyik fő elemeként lebetonozzák a kert azon részét, ahová kerül majd a fűszőnyeg. A legtöbb esetben viszont a műfű előkészítése azzal kezdődik, hogy az adott terület minden oldalára szegélyeket helyezünk el.

Ahhoz, hogy egyenletes és kellőképpen szilárd felületet kapjunk, egy 5-10 centiméteres homokágyat, vagy finom zúzottkövet kell leszórnunk. Miután eloszlattuk a homokot, vagy zúzottkövet, a következő lépés az agrotextília, agroszövet, vagy geotextília leterítése. Erre azért van szükség, hogy a gyomok ne lepjék el a területet. Műfű szőnyeg lerakása során érdemes megfontolni, hogy milyen irányba szeretnénk lefektetni a szőnyeget. A műfű csíkokat szorosan egymás mellé kell letenni, a széleknél pedig érdemes 5-5 centimétert ráhagyni.

Ezt követően jöhet a ragasztó, avagy a toldószalag használata, ami egymáshoz rögzíti a gyepsávokat. Az illesztőszalag a tekercsek összeillesztéséhez rendkívül fontos. A ragasztás után a szegélyzárók mentén így már könnyedén el tudjuk távolítani a felesleges részeket. Amennyiben szeretnénk, kvarc homokkal leszórhatjuk a felületet, hogy stabilabb és még esztétikusabb végeredményt kaphassunk. Az utolsó lépés pedig a tisztítás egy száliránnyal ellentétes sepregetés formájában.


Kültéri műfű árak


A kültéri műfű ára nagyban függ attól, hogy milyen célra szeretnénk használni, milyen a szálhosszúság, milyen tömör, mennyit kell dolgozni a megfelelő alap előkészítésével (kell-e például betonozni), és hogy szeretnénk-e igénybe venni műfű lerakási szolgáltatásokat, vagy mi magunk vágunk bele a telepítésbe. Természetesen cégünk biztosít termékmintát, de a manapság elérhető fotótechnikának köszönhetően már tűpontos képet kaphatunk arról, hogyan is néz ki az adott termék. Vásárlás előtt tehát érdemes alaposan végig böngészni a kínálatunkat.


Végeredményben a műfű lerakása egyáltalán nem nagy ördöngösség, bátran belevághatunk. Amennyiben a műpázsit mellett tesszük le a voksunkat, ne feledjük: „fájdalmas” búcsút kell intenünk az örökös fűnyírásnak, öntözésnek, a kéretlen vakondtúrásoknak, gyomoknak, száraz foltoknak, a kutya által ásott jó mély gödröknek. Jó kompromisszumnak tűnik?

További cikkek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.