Szőnyeg méretek

Gyakran elhangzik a kérdés vásárlóinktól, hogy milyen méretű szőnyeget érdemes választani bizonyos terekbe. Egy rosszul megválasztott szőnyegméret nagyon meg tudja törni a szoba "ritmusát". Hiába a tökéletesen kiválasztott színek kombinációja, a stílusos bútorok, egy oda nem illő szőnyeg elronthatja az összképet. Cikkünkkel abban szeretnénk segíteni, hogy könnyen el lehessen igazodni a szabvány szőnyeg méretek világában.


Mivel óriási a szőnyeg választék a legtöbb boltban és webshopban, ezért a bőség zavarában sokan döntenek elhamarkodottan. Szőnyeget méret szerint ritkábban választanak, mint stílus, vagy felhasználási hely szerint. Hisz ha a vásárló megpillantja a színben tökéletes terméket a megfelelő mintával, akkor sokszor nem érdekli, hogy nem épp a legmegfelelőbb például a saját nappalijának elrendezése tekintetében. Webshopunkban nem véletlenül helyezünk külön hangsúlyt arra, hogy külön lehessen szűrni méret, színcsoport, stílus, ár, márka és forma szerint, hisz az a célunk, hogy a virtuálisan hozzánk betérő nézelődő minél eredményesebben meg tudja találni azt, amit valójában keres.


Megtalálható nálunk összekötők (60x90-80x150), falvédők (65x210-80x230), kis-(100x140-140x200), közép-(160x220-160x235), nagy- (190x270-200x290) és extra méretű szőnyegek (240x330-280x370). Természetesen ahány ház, annyiféle szoba és elrendezés, de igyekszünk összefoglalni az alapokat.


Futószőnyeg, összekötő szőnyeg méretek


Az utóbbi években egyre több olyan ház épült, amely nagy alapterülettel rendelkezik és egyszintes. Az ilyen típusú házakban például kifejezetten ajánlott egy megfelelő összekötő szőnyeg, vagy futószőnyeg. Erre a szőnyegtípusra az a jellemző, hogy keskeny, viszont hosszan elterül a földön. Vendéglátóhelyek által előszeretettel választott szőnyegtípus.


Falvédők


Nagyszüleink generációjának teljesen egyértelmű volt, hogy a hálószobába elengedhetetlen egy falvédő. Legyen az fonott, szőtt, pamut, rongyszőnyeg, a lényeg, hogy valami díszítse és védje azt a falrészt, ami a legjobban ki van téve a sérüléseknek. Gondolhatjuk, hogy divatjamúlt, azonban ugyanúgy ahogy az öltözködésben, úgy a lakberendezésben is újra és újra teret hódítanak a régmúlt sztárjai. Amennyiben egy kicsit el tudunk vonatkoztatni a „nagymamás” falvédő előítéletektől, kitűnő választás lehet akár egy gyerekszobába annak érdekében, hogy ha gyermekünk nekidől éjszaka a falnak, akkor ne fázzon meg a dereka. Egy vintage stílusú házba, vagy lakásba pedig egyenesen kötelező kellék és remekül lehet ötvözni egy-egy modern bútorral.


Kis- és középméretű szőnyegek


Ez a két mérettípus többnyire lefedi a gyerekszőnyegeket, a fürdőszobaszőnyegeket, valamint azt, amikor épp csak arra van szükség egy kisebb szobában, hogy a kanapén ülve le tudjuk tenni a lábunkat a jó meleg szőnyegre. A gyerekeknek való szőnyegeket többnyire az ágy köré szokták helyezni, de természetesen nagyobb méretű játszószőnyegek is rendelkezésre állnak. A kis- és középméretű szőnyegek rendkívül praktikusak, hiszen könnyedén kirázhatjuk, kiporolhatjuk őket. Ez a típus azoknak a körében a legnépszerűbb, akik például csak a kanapé elé, a dohányzóasztal alá, vagy közvetlenül az ágy mellé szeretnének szőnyeget.


Nagy és extra méretű szőnyegek


A nagy és extra méretű szőnyegek a tévhitekkel ellentétben nem feltétlenül csak az óriási villával rendelkező családok körében közkedvelt választás. Sokan vannak, akik kifejezetten nem szeretik ha a szőnyegről lelóg egy bútor. Egy nagyméretű szőnyeg jó választás lehet például az étkezőasztal alá, de nagyon kellemes és esztétikus az is, ha az egész nappalit lefedi. Érdemes itt is figyelni arra, hogy ne forduljon elő az a kellemetlen helyzet, hogy egy-két bútor lelóg a szőnyegről, hisz senki sem szeretne egy billegő fotelben ülni. Hálószobába is alkalmasak lehetnek ezek a típusok, hisz így az ágy alatt és a két oldalán is végigfut a szőnyeg.


Természetesen választhatunk szőnyeget egyedi méret alapján is, de ezt mindig egy egyeztetési folyamat előzi meg. A szőnyeg méter ára sok mindentől függ. A legegyértelműbb befolyásoló tényezők: a szőnyeg anyaga, vastagsága, szálhosszúsága mérete (hosszú szálú tipikusan például egy shaggy szőnyeg), szövése, és az előállítása (például, hogy géppel, vagy kézzel készült). Egy géppel készült szintetikus, egy kézzel készített keleti és egy shaggy szőnyeg között például nagy árkülönbség is lehet még akkor is, ha ugyanakkora méretekről beszélünk.


Szőnyegvásárlás előtt tehát ajánlott előkapni a centimétert, berendezni az adott teret úgy, ahogy a mindennapokban használni szoktuk, és ez alapján megvizsgálni, hogy pontosan mik az igényeink. A külcsíny is fontos, de egy esztétikus ám funkcióvesztett szőnyegben nem gyönyörködhetünk maradéktalanul, ezért érdemes megfontoltan dönteni.

További cikkek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.