A PVC padló reneszánsza

Előfordult már, hogy egy épület padlóburkolatát nézte, és azon kezdett el tűnődni, hogy vajon miből készült? Ha igen, akkor megtette az első lépést a tájékozott fogyasztóvá válás felé. Amennyiben még sosem fordult elő ilyesmi, épp itt az ideje! Ebben a cikkben megismerheti a PVC padló előnyeit, de szó lesz a linóleumról és a vinyl padlóról is. Miután megérti a linóleum és a PVC közötti különbségeket, sokkal könnyebb lesz kiválasztani, hogy melyik felel meg legjobban az igényeinek. Fontos, hogy alaposan mérlegelje a lehetőségeket, mielőtt eldönti, hogy melyik padlótípus lesz a befutó.


Linóleum, PVC és vinyl közötti különbség

Mielőtt rátérnénk a különböző anyagok előnyeire és hátrányaira, fontos eloszlatnunk pár kételyt. A linóleum és a PVC két gyakori padlóburkoló anyag, amelyeknek megvannak a maguk előnyei és hátrányai. Sok vásárló keveri a PVC-t a linóleummal, holott két eltérő padlótípusról beszélünk.


A különböző típusú padlóburkolatok más-más anyagból készülhetnek, és a döntés, hogy melyik típust használjuk, nagyban függ az adott helyiség egyedi igényeitől. A linóleum természetes alapanyagokból készül, például lenolajból, parafaporból, faőrleményből, mészkőporból, pigmentekből vagy más színezőanyagokból. Kemény felületet biztosít, a 19. század óta használják, újrahasznosítható.


A PVC padló anyaga mesterséges, a félkemény burkolatok közé soroljuk. Abból adódóan, hogy szintetikus műanyag, rendkívül kemény, védő, kopásálló felületet biztosít. A nagy forgalmú terekkel rendelkező irodákban gyakran a PVC padlóburkolatot részesíthetik előnyben, tartós és ellenálló anyagából fakadóan. Nem hatja meg a gurulós székek tánca, nem retten el az iratokkal telezsúfolt szekrény súlyától sem.

Linóleumot csak tekercses formában tudunk vásárolni. PVC-t tekercses és vinyl modulszerű lapokból, avagy csíkokból álló formában is, amely LVT néven is ismert.


A PVC padló előnye

A PVC legfőbb előnye, hogy lágyítószereket tartalmaz, jobban ellenáll a kopásnak, mint más típusú padlóanyagok, valamint könnyen tisztítható. Másik nagy előnye, hogy gyártása és előállítása rendkívül olcsó és gyors. A PVC padló lerakása járólapra és csempére is megoldható, amivel rengeteget spórolhatunk, hisz a megunt burkolat felszedése rengeteg plusz költséget jelentene. A vevők azért is szeretik, mert rendkívül jól alakítható az egyéni igényeknek megfelelően. Amennyiben nem egyenletes a talaj, vagy ferde a szegély ez a fajta burkolat a legmegfelelőbb.


A PVC padló lerakása többféleképpen is történhet. A klikkes vinyl padló esetében például a lapokat egymáshoz kell illeszteni. A padló illesztése azonban szakembert igényel, vagy nagyon alapos utánajárást. A tekercses verzió lerakása ragasztóval történik. Felszedése, eltávolítása is megoldható házilag, ám érdemes ott is tanácsot kérni egy hozzáértőtől.

A PVC padló árak jelentősen barátságosabbak, mint ha ugyanazt a területet csempével, vagy parkettával vonnánk be. Webshopunkban házhozszállítással pár kattintással meg tudja rendelni a termékeket.


Hova-hova?

A gyakori kérdések között mindig felmerül, hogy lakóhelyünk mely részébe a legideálisabb választás a PVC padló. Kültérre, gyerekszobába, előszobába, konyhába, garázsba, fürdőszobába, közlekedőbe? Amikor a lakás otthonossá tételéről van szó, sokaknak egy színes szőnyeg, szép fényes parketta, vagy járólap jut az eszébe, a hagyományos PVC burkolólapot kevesebben választják. Miért is lehet ez? Ez talányos kérdés, hisz rendkívül könnyen tisztítható, így konyhai felhasználásra például különösen praktikus. Mivel már kapható csúszásmentes és csempemintás változat, ezért fürdőszobákba is jó választás lehet. Variációk százaiból válogathatunk: van fa hatású, mintás, kőmintás, fekete-fehér, színes, és folytathatnánk.


Bizonyára sokakban élnek sztereotípiák azzal kapcsolatban, hogy a PVC elavult és divatjamúlt, mert belénk égtek bizonyos képek korábbi iskoláink, öltőzőink színteről, ahol anno ezzel burkoltak. Azonban ha egy kis kutatómunkát végzünk a témában láthatjuk: a vinyl, avagy LVT burkolat eladások évről évre csak emelkednek, és ez nem véletlen. Egyre több család és vállalat dönt úgy, hogy nem az igényeit igazítja a burkolat adottságaihoz, hanem pont fordítva. A PVC a vásárló igényeihez igazodik, ami kevés burkolatról mondható el a piacon.

További cikkek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.