Lakástextil, a belterek öltözéke

Mit nevezünk lakástextilnek?

Ismerősen cseng a szó, van is nagyjából fogalmunk arról, hogy mit nevezünk lakástextilnek, de pontosan igencsak kevesen tudják felsorolni melyek a lakástextil fajták. Ide tartoznak a takarók, paplanok, ágyterítők, plédek, ágyneműk, fürdőszobai textilek (pl. törülközők, kilépők), konyhai textilek (pl. asztalterítők, textilszalvéták, konyharuhák), készfüggönyök, díszpárnák, bútorhuzatok, kültéri textilek.

Mi alapján válasszuk ki a lakástextileket?

Sokan álmodoztunk róla gyerekkorunkban, hogy ha majd lesz egy saját kis házunk, vagy lakásunk, milyen jó lesz végre belemélyedni a lakberendezés rejtelmeibe. Aztán laikus lakástulajdonosként egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy teljesen belecsavarodtunk a méteráru anyagok és a lakástextil dekorvásznak sűrű rengetegébe. A fejünk körül repkednek az olyan szavak, mint a pamutvászon, poliészter, jersey, összhang, esztétika, harmónia, funkció stb., és azt a rengeteg információt, amit összegyűjtöttünk, valahogy kamatoztatni kellene a gyakorlatban is.

Amennyiben házilag, lakberendező igénybevétele nélkül szeretnénk nekifogni, egyáltalán nem lehetetlen, csak megfontoltan kell vásárolnunk. Érdemes az alapoktól indulni. Fontos számunkra, hogy a különböző terekben fellelhető színek harmonizáljanak egymással, vagy minden szobának más karaktere legyen? A modern, vagy a klasszikus stílust részesítjük előnyben? Mennyire fontosak számunkra az anyagok? Valaki például falra mászik a selyemtől, valaki csak természetes anyagokat szeretne látni a lakásában és vannak, akiknek teljesen mindegy, csak megfeleljen a célnak. Egy gyermek szobájába érdemes például pamutvászon, lenvászon, vagy gyapjú anyagot választani.

Sokan azt gondolják, hogy a luxusvillákban fellelhető lakástextil méteráru minden esetben a legdrágább és legnehezebben beszerezhető forrásból származik. Jó hírünk van, ez nem feltétlenül igaz. Egy középkategóriás költségvetéssel berendezett lakást is be lehet rendkívül igényesen, esztétikai összhanggal rendezni, ami nemcsak forintban emeli például egy adott ingatlannak az értékét (ha például eladásra rendezzük be a lakást), de érzetre is. Weboldalunkon különböző szűrők segítségével lehet válogatni például a Pure Retro, Urban Style, Rich Spirit, Luxury Life, Royal Inspiration, Trendy Lines, Classic Elegant, Natural Harmony és Junior stílusok között.

Lakástextilek tisztítása

Felmerülhet a kérdés, hogy miért ajánlott a lakástextileket külön mosni. Webáruházunkban nagyon sokféle anyagból kapható lakástextil, ebből kifolyólag érdemes az anyagok szerint elkülönítve mosni őket, a címkén található utasítás szerint. Ahogyan a ruhák mosásánál, a lakástextilek mosásánál is figyeljünk arra, hogy elkülönítsük azokat az anyagokat, amelyek feltehetően engednek az élénk színükből. Előfordulhat, hogy a kényesebb dekoranyagok száraztisztítást igényelnek, ehhez kérhetünk professzionális segítséget is. Egyre többen választják azt a megoldást, hogy évente egyszer kibérelnek egy erre alkalmas gépet, és a szőnyegeket, kárpitokat alaposan kitisztítják vele.

Találkozunk néha olyan véleménnyel, hogy semmi értelme költeni például díszpárnára, mert nincs funkciója. Azt azonban senki sem tagadja, hogy az otthoni jó közérzet biztosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy szeressünk hazatérni. Az, hogy a szemünk megpihen egy szép sötétítő függönyön, vagy egy mintás ágytakarón, anyagilag nem kerül túl nagy befektetésbe, ellenben a felszín alatt igenis hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat saját otthonunkban.

További cikkek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.