6. rész: Lakberendezési szabályok

Tudjuk, hogy a szabályok azért vannak, hogy megszegjék őket. Ha viszont otthonunk lakberendezéséről van szó, érdemes alaposan megtervezni és utánajárni milyen hibákat ne kövessünk el. A websorozat 6. epizódjában Nóri és Attila összeszedte azokat az aranyszabályokat, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni ahhoz, hogy otthonunk igazán harmonikus legyen.


Az arányok

A beszélgetést Attila először az arányok figyelembevételével kezdte. Nem mindegy, hogy nagy belmagasságú a lakás vagy épp egy szűkösebb helyiség berendezésével kell megbirkózni, de még az ablakok méretei is befolyásolják a lakberendezést. Ezért fontos az arányok kigondolása!


A lakberendezők azt a 2:3 arányt szokták javasolni, amely szemmértékre is teljesen mérhető. Például a nagyobb bútordarabok, a szekrények és a kanapék foglalják el a szoba kétharmadát, a másodlagos tárgyak, mint a dekorációk, szőnyegek és lakástextilek elég, ha a helyiség egyharmadát teszik ki. Ne kövessetek el olyan hibát, hogy a lakástextil alul vagy túl van méretezve!

A színek használata

Az, hogy milyen színű fal illik egy retro stílusú nappaliba, vagy hogy melyek a harmonizáló színek, legalább olyan fontos, mint az arányok figyelembevétele. Ha véletlenszerűen ráböktök néhány színre a kezetekbe kerülő színpalettából, az nem azt jelenti, hogy már meg is van a színek harmóniája. Az összeillő színek tekintetében is van néhány szabály, amit érdemes betartani.

A kevesebb több. Ezért azt javasoljuk, hogy egy szobában maximum 4-5 színt érdemes használni, összetételét tekintve tartalmazhat visszafogottabb, pasztellszíneket és 1-2 hangsúlyosabb színt. Azért fontos játszani a színekkel, mert más-más hatást érünk el egy világosabbal és egy sötétebbel. Segítségükkel optikailag javíthatunk egy lakás formáján, elrejthetünk hiányosságokat vagy épp kiemelhetjük az előnyös részeket. A világos árnyalatok tágítják a teret, míg a sötétek inkább a nagyobb helyiségekben néznek ki jól. Ha ez nem volna elég, ügyelni kell a világításra is. Így térjünk is rá a következő alapvető lakberendezési szabályra.

Fények a lakásban

A fényforrás a lelke minden helyiségnek. A jól kialakított világítás ugyanis új szintre emelheti az enteriőrt. Ha csak a mennyezeti világításra fókuszálunk, ami alapvetően direkt módon világítja meg a helyiséget, akkor nem tudunk játszani a fényekkel. Pedig a fény csodálatos dolog. Miért mondjuk ezt? Mert gyakorlatilag pillanatok alatt tudja megváltoztatni az enteriőr hangulatát, fókuszpontokat alkothatunk és meghitt atmoszférát teremthetünk az adott térben.

A színek harmóniája is nagyban függ a különböző fényforrásoktól. Ezért fontos, hogy az uralkodó és kiegészítő színek kialakításakor figyelembe vegyük a természetes és mesterséges fényeket.

Ráadásként, a harmónia megteremtésében nagy szerepet játszanak a sötétítő és fényáteresztő függönyök is, hiszen ezekkel is szabályozhatjuk a fényeket.

A lakberendezési stílusok ötvözése

Mindent keverhetsz mindennel, azonban csak mértékkel! A kevesebb több elve itt is érvényes. Aki épp egy Natural Harmony stílust vesz alapul, abban a szerencsés helyzetben van, hogy szinte bármilyen stílussal kombinálhatja. A visszafogott, természetes színekkel könnyen kialakíthatja az ember a harmóniát otthonában.

A Repülőszőnyeg 8 stílusa annyi lehetőséget rejt magában, hogy mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Könnyen túlzásokba eshet az ember, ha nem figyel oda az apró részletekre és szabályokra. Egy lakberendező olyan színkombinációt használhat, amelyet mi nem feltétlenül tartanánk előnyösnek az otthonunkban. Ők azonban túlzás nélkül úgy gondoljuk, hogy csodákra képesek.

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.