12. rész: Szőnyeg és lakástextil méretezés

Talán elsőre meglepően hangzik, de egy megfelelően megválasztott szőnyeg rengeteg egészségügyi előnnyel jár: a pszichológusok szerint azáltal, hogy a puha anyag lágyítja a minket körülvevő teret, tompítja, lágyabbá teszi környezetünk zajait, ami így kevésbé kaotikus és eredendően nyugodt légkört eredményez. A puha padlótextil e jótékony tulajdonsága tehát idővel csökkentheti a stresszt, és még a szorongásos tüneteket is enyhítheti. Ám a megfelelő szőnyeg kiválasztása trükkösebb feladat, mint gondolnánk. A Repülőszőnyeg websorozatának 12. részében Ördög Nóri és Attila olyan tippekkel készült nézőink számára, amelyek segítséget nyújthatnak a tökéletes szőnyeg és függöny kiválasztásában, valamint a tökéletes elhelyezés fontosságára is rávilágítanak.


Legyen szó a nappali, a fürdőszoba vagy éppen egy kültéri helyiség (pl. terasz) berendezéséről, a szőnyegekre, mint a bútorozás alapjára érdemes tekinteni. A megfelelő kárpit életet lehelhet a helyiségekbe, egységessé teheti a dekor elemeket, különösen egy nyitott, nagyméretű enteriőr esetében. Mielőtt azonban vad vásárlásba kezdenénk, két dolgot érdemes tisztázni: mi az ideális szőnyeg méret a számunkra, és hogyan helyezzük el a kiválasztott terméket otthonunkban? Ahogy arra szakértőink is rávilágítottak, a beltéri lakástextil alulméretezése egy régóta megbúvó, rossz beidegződésként van jelen az emberek fejében. Sokan a lehető leghamarabban le akarják tudni a dekorációk beszerzését, és anyagilag sem akarják nagyobb költségekbe verni magukat ezen a ponton, így gyakori hiba, hogy a kelleténél kisebb szőnyeget választanak. A túl kicsi szőnyeg azonban nemcsak csúszós, de össze is nyomja a teret, így amellett, hogy nem praktikus, egy szűk tér esetében kifejezetten rossz hatást is érünk el vele. Egy termetesebb darab viszont tágítja a teret, valamint egy nagyobb szőnyeg egységessé, harmonikusabbá teszi helyiségeinket.

Választásunkat természetesen nemcsak a méret határozza meg, hanem a minták, az alakzatok és a színek is. A lakberendezés egyik legfontosabb általános ismérve, hogy a mintákkal és színekkel erősíthetjük egy adott enteriőr jellegzetességeit – általuk összehangolhatjuk a szobák különböző elemeit, összefüggő témát vagy éppen kontrasztot teremtve a helyiségekben.

A méret és mintázat kérdése azonban nemcsak a szőnyegek esetén fontos, hanem a függönyök kapcsán is. A függöny méret kiválasztásakor a szőnyegekhez hasonlóan kell gondolkodnunk: a hosszú függönyökkel nyújtjuk a teret, míg a rövidebbekkel optikailag összenyomjuk azt. Csakúgy, mint a padlóburkolatnál, a színek és mintázatok ez esetben is jelentősek. A függöny színe illeszkedhet a berendezéshez, egységes képet festve a helyiségről, alkothatunk izgalmas kontrasztokat vele, vagy semleges tónusokat is választhatunk, amelyek nyugalmat árasztva belesimulnak a háttérbe. 

A szőnyegek és a függönyök nemcsak növelhetik otthonunk szépségét, de nagy szerepük van a belső tér nyugalmas hangulatának megteremtésében, a komfortérzet növelésében. Érdemes tehát időt szánnunk kiválasztásukra.

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.