11. rész: Szőnyeg kisokos

Egy megfelelően kiválasztott szőnyegnek számos értékes tulajdonsága van: nemcsak a helyiség megjelenését és hangulatát változtathatja meg egyik napról a másikra, de olyan gyakorlati előnyökkel is szolgál, mint például otthonunk melegen tartása vagy a benti zajok tompítása, csökkentése. A tökéletes padlószőnyeg kiválasztása azonban bonyolultabb feladat, mint elsőre gondolnánk. A Repülőszőnyeg websorozatának 11. részében Nóri és Attila a különböző méretek, formák, minták és színek kavalkádjában igyekeznek elnavigálni nézőinket.


Az első pillantásra hasonlónak tűnő szőnyegek valójában ezer módon különbözhetnek. A gyártási folyamat alapján például megkülönböztethetünk kézzel készített (kézi csomózású), természetes anyagokból előállított szőnyegeket, amelyek egyediségükkel és anyagukkal emelkednek ki a piaci kínálatból. Nem elhanyagolandóak ugyanakkor a gépi szövésű szőnyegek sem, amelyek a technológia révén ma már szinte teljesen le tudják követni a kézzel készült termékek komfortérzetét.

A méret, a vastagság (szálmagasság) és a mintázat természetesen mind-mind összefüggésben van a gyártási folyamattal. A modern technológiák révén ma már a szőnyegeket olyan extra tulajdonságokkal is képesek felruházni, amelyek a kárpitok felhasználási módját is szélesítik. Kültéri szőnyeg esetén például olyan speciális felületet kaphat a termék, amely moshatóvá, vízállóvá és UV-állóvá teheti).

A megfelelő darab kiválasztásakor – legyen szó a nappali a hálószoba vagy egy gyerekszoba berendezéséről – érdemes átgondolni, hogy milyen hatásoknak lesz kitéve a termék: járnak-e át majd rajta háziállatok, mászkálnak-e rajta gyerekek, előfordulhatnak-e véletlen balesetek, például „szombatesti borfoltok.” 

Gyerekszoba esetén különösen fontos a szőnyeg tapintása és mintázata. Ahogy idősödnek, a kisbabák egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az őket körülvevő környezet iránt. Ezen időszak alatt szinte elengedhetetlen egy puha, „izgalmas” mintájú babaszőnyeg beszerzése – ha ugyanis túl hamar elfogynak a vízszintes síkban a felfedezni való dolgok, akkor nagy a valószínűsége, hogy a csöppség idő előtt „felfedező útra” próbál indulni felfelé, ami esetlegesen fejlődési rendellenességet idézhet elő a gerincében. 

Láthatjuk tehát, hogy egy padlószőnyeg akár teljes mértékben képes megváltoztatni egy szoba stílusát és hangulatát, ráadásul praktikus előnyökkel is bír. A megfelelő darab kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy milyen helyiségbe kerül a szőnyeg, mekkora méretre van szükség, valamint, hogy vannak-e kisgyermekeink és/vagy házi kedvenceink. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása jó kiindulópont szőnyegvásárláskor, mivel segít szűkíteni a választási lehetőségeken.

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.