9. rész: Lakberendezési trükkök

Az elmúlt évtizedekben az élet meglehetősen zsúfolttá vált, különösen a nagyvárosokban. Sokunk egyetlen pihenőhelye gyakran egy lakás, melynek belső tere így kiemelt jelentőséggel bír. A Repülőszőnyeg websorozatának 9. epizódjában Nóri és Attila különböző lakberendezési ötletekkel, tippekkel és trükkökkel szeretné segíteni nézőinket abban, hogy hogyan lehet változtatni lakásunk hangulatán és optikailag tágítani a kis lakások szűkös életterét.


Nem túlzás azt állítani, hogy a berendezési tárgyak funkciója és kényelme mellett legalább olyan fontos szempont a tárgyak, színek, textilek, anyagok és textúrák pszichénkre gyakorolt hatása: jól érezzük-e magunkat egy adott térben? A berendezett tér alkalmas-e a pihenésre, munkára és szórakozásra? Otthonunk ideális hangulatának megteremtéséhez a kulcs a különböző lakástextilek (például az ablak- és bútorszövetek, valamint a fal- és padlóburkolatok, mint a szőnyegek és tapéták) gondos összeválogatásában rejlik.

Egy aprócska, szűk, sötét lakás esetében a különböző textíliák optikailag tágíthatják a teret, valamint javíthatnak a fényviszonyokon, élhetőbbé és feldolgozhatóbbá téve a lakást: a meghosszabbított függönyök például vizuálisan nagyítják az ablakok méretét; a világos, natúr textilek és anyagok pedig kompenzálják a sötétebb, zártabb, szűkebb terek befogadhatóságát.

Ahogy azt szakértőink is kiemelik, lakásunk (például a nappali vagy a hálószoba) „felöltöztetésekor” figyelembe kell venni az adott tér kondícióit, a már meglévő bútorelemeket, színeket, textúrákat, festményeket, fényviszonyokat – ezeket szem előtt tartva lakástextileink összeválogatásakor gondolnunk kell a megfelelő arányokra. Ha például a falak jellegzetes mintázattal rendelkeznek, a berendezés esetében érdemes egyszerűbb megoldásokat, visszafogottabb mintázatokat alkalmazni, és ez oda-vissza igaz.

Ördög Nóri kedvenc „lifehack”-je, amikor a teraszból (kertes, családi házak esetében a külső tér egy szegletéből) kialakítunk egy szabadtéri nappalit, szőnyegekkel, kerti bútorokkal, vízálló textíliákkal és egyéb kültéri kiegészítőkkel. Ilyenkor nemcsak a személyes terünket bővítjük ki egy újabb kényelmes helyszínnel, hanem egy különleges hangulatú, természetközeli pihenőhelyet is megteremtünk. Ahogy lakberendezési szakértőnk, Attila megjegyezte, a nagyobb lakások vagy házak esetében egyébként is érdemes az átlagosnál valamivel több textilt használni (például nagyobb szőnyegeket), ezzel töltve fel az egyébként üresnek tűnő teret.

Összeségében elmondható, hogy otthonunk berendezésének megtervezésekor a legfontosabb feladat, hogy a semleges, személytelen, vagy a személyiségünkkel nehezen összeegyeztethető tereket egyedivé és személyessé tegyük, ebben pedig a különböző szövetek, textúrák és színek vannak a legnagyobb segítségünkre, amelyek karaktert és stílust adnak belső enteriőrjeinknek, valamint hozzásegítenek minket ahhoz, hogy lelkivilágunknak megfelelő harmóniában éljünk személyes terünkben.

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.