8. rész: Lakástextil a hálószobában

Bizonyára sokunk tapasztalta már, hogy kevés kellemesebb érzés van annál, mint amikor egy hosszú nap után belehuppanunk egy kényelmes, frissen megvetett ágyba. Komfortérzetünk hálószobai megteremtése talán lakóhelyünk bármely más helyiségénél előrébb való, hiszen a legapróbb részletek is hatással lehetnek alvásunk minőségére, kipihentségünkre, valamint, hogy a reggel jó hangulatban, pozitív energiákkal telve indulhasson. A Repülőszőnyeg websorozatának 8. epizódjában Nóri és Attila számos hasznos tippel szolgál nézőinknek a tekintetben, mire érdemes leginkább odafigyelni a hálószobai textíliák kiválasztásakor annak érdekében, hogy a lehető legotthonosabbá varázsolhassuk lakóhelyünk legintimebb életterét.


Néhányan talán nem vagyunk tudatában annak, hogy a hétköznapok során használt ágynemű szett nagyban hozzájárul a pihentető éjszakai alváshoz – ám ha belegondolunk abba, hogy életünk igen jelentős részét alvással töltjük, könnyen megérthetjük a megfelelő ágynemű huzat kiválasztásának jelentőségét.

Amikor alvásról beszélünk, természetesen a kényelem az elsődleges szempont: ajánlatos puha, kellemes, természetes és könnyen tisztítható anyagokat választani. Hálószobánk berendezésekor azonban a praktikum mellett az esztétikum is komoly szerepet játszik. A színek tekintetében nyugodtan támaszkodhatunk egyéni ízlésünkre (hálónk berendezésekor akár azokat a legmerészebb fantáziáinkat is kiélhetjük, amelyeket a nappali dekorálásakor esetleg nem mernénk bevállalni), ugyanakkor megjegyzendő, hogy vannak bizonyos szakmai alapvetések, amelyeket érdemes fontolóra venni. Az egyik ilyen alapszabály, hogy a nyugalmat sugárzó légkör kialakítása érdekében ajánlatos a szemünk számára leginkább pihentető színeket adaptálni: ilyenek például a földszínek vagy a manapság rendkívül divatos kék árnyalatok (akár az egészen mélykék is). Ezek a színek – például egy pasztell ágytakaróval – izgalmas összhatást keltenek.

Szakértőink azonban kiemelték, hogy – a kevesebb néha több elvén – mintahasználat tekintetében az egyszerűbb megoldások a kedvezőbbek. Egy harmonikus otthon megteremtésekor megszívlelendő tanács, hogy tartsuk mindig észben otthonunk alapszíneit: az összhatást nézve jó pont például, ha házunk alapszíne a hálóban is visszaköszön. Természetesen azonban nem kell teljesen visszafognunk magunkat – a hálószobai lakástextilek révén egy picit merészebben is társíthatjuk a mintákat. Jó megoldás lehet például, hogy az anyag- és mintahasználatkor az ágyneműgarnitúrán megjelenő elemeket, motívumokat, színeket részlegesen a háttérben is megjelenítjük, akár a függönyökön, akár a tapétán. Érdemes ugyanazokkal az anyagokkal és a textúrákkal operálni, a minták azonban az ágytakaró, a függönyök, a párnák- és díszpárnák esetében nyugodtan kombinálhatóak, természetesen szem előtt tartva a harmonikus összhatást. Hálósszobai textíliáinkat ráadásul az adott évszak hangulatának megfelelően váltakoztathatjuk, teret adva az anyagok, színek és minták cseréjének.

Ne feledje: a szövetek gondos megválasztása nemcsak személyisége és ízlése megnyilvánulását teszi lehetővé, hanem egy olyan privát „szentélyt” is megteremt általuk, ahol egy fárasztó nap után zavartalanul és nyugodtan relaxálhat egyedül vagy párjával.

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.